Category: Web Technology


I didn’t realize that Google Translate now support Bahasa Indonesia – the Indonesia language – until i read from a forum. Well, i’m very delighted that there are Indonesian language in Google Translate. That means reader who don’t understand Indonesian also can read my post which I write in Indonesian.

But, looks like the translation is a little bit incorrect. Maybe this is not a mistake from Google Translate, maybe this is because of the Indonesian language itself. Why ? well, many Indonesian people write incorrect Indonesian. Indonesian people use slang language or stop words very often on their blog. And there are a lot of slang and stop words that has not been indexed by Google.

But, the Google Translate really useful. I use it for translating words. Sometime also translating sentences, but when the result is a little bit wrong, I just translate it word by word and rearrange it by myself. By the way, I’m suggesting a lot of better translation for Google Translate. For you who speak Indonesian, you better do that too, since it will improve the Google Translate ability to translate Indonesian into English.

Javascript resources

Sometimes, i need to code in javascript when working on the web application. I’m not an expert in javascript. I can only code the simple javascript. And lately, i code more in javascript than in PHP. Why ? Well, it’s all related with web 2.0. You all may know that term. The term that invented by O’reilly. That’s is not a new programming language or something that really new. But it is a new way to develop a web.

Well, i’m not gonna talk about web 2.0, i’m going to talk about how much will i code in Javascript. Since the new project will be code more in Javascript. Of course there are also in PHP too. But, i have already learn PHP so it’s not that hard to code the PHP.

I have collect a view list about web/blog that list (list of list ๐Ÿ˜€ ?) a great resource where you can learn more about Javascript. Maybe you don’t need it if you are an experti in Javascript. But, i learn more from this list.

40 Excellent resources for Javascript
As you can read on the title, there are 40 (more) resources about interesting Javascript stuff

Javascript and AJAX video Tutorial
A video about usage og Javascript and AJAX

Free ebook of PHP and Javascript
Get a free ebook of PHP and Javascript. Yes, I also need an ebook.

Javascript captha
Don’t laugh when you saw the screenshot of captcha

I only list that, there are many list but I’m not open all of then .

cuil_com There are a new search engine on the net. The name is Cuil. Cuil is an old Irish word for knowledge. For knowledge, ask Cuil. On the website, Cuil said that Cuil searches more pages on the Web than anyone elseโ€”three times as many as Google and ten times as many as Microsoft. I don’t know whether this is true or not.

But, I’m preferred to search in scour than in Cuil. Since searching in scour, you can earn point and when you have enough point, you can change it with dollar.

Btw, this search engine have a really nice interfaces and fast loading website. I don’t whether this is my fast Internet connection ๐Ÿ˜€ or Cuil speed itself is fast. About the interfaces, the interfaces really good. The accordion panel on the right of search result makes me busy hover and hovering again to see the nice effect. Lately, I know that this effect using Mootools – a JavaScript framework.

Continue reading

Biasanya aku sering lupa sama halaman-halaman web. Untuk itu, supaya enggak lupa, aku bookmark halaman itu. Bookmarknya bisa kusimpen di Mozilla Firefox (browser favorit nih) atau di Del.icio.us. Tapi belakangan saya jadi jarang ngebookmark blog-blog hasil blogwalking.

Kenapa ? Karena mungkin sudah hampir ratusan blog yang sudah aku bookmark. Sudah aku golongkan di berbagai kategori pula. Tapi masih aja scrollnya tetep panjang. Nah lho gimana tuh ? …

Akhirnya aku backup bookmarknya … kemudian aku bersihkan lagi semua daftar bookmark di Mozilla Firefox .. kamudian add lagi situs-situs yang penting … dan kembali nge-blogwalking. Sekarang kalau bukan situs yang bersifat personal dan penting banget, aku akan book di del.icio.us aja .. Kenapa ? yah secara (aww pake kata secara) kalo di del.icio.us kan gak gak ngabisin harddisk, trus enak ada tagnya. Kapan nih Firefox pake tag, ga pake kategori. Ato klo tetep pake kategori, permudah user supaya  bisa memberi kategori lebih dari 1. Ntar deh aku email developernya (cieh, kayak kenal aja :D) ..

Maw tau blog yang sudah aku bookmark bisa diliat di del.icio.us.

RSS – Overview

Hmm, kenapa saya ingin membuat posting tentang RSS? Karena setelah memasang koneksi internet di rumah pakai starone, baru terasa manfaat RSS.

RSS itu kepanjangannya apa sih ? RDF Site summary atau Really Simple Syndication ? Terdapat banyak versi kepanjangan RSS. Tapi berdasarkan beberapa ebook yang aku baca, kepanjangan RSS adalah :

  • RSS 1.0 : RDF Site Summary
  • RSS 2.0 : Really Simple Syndication

Sebenarnya apa itu RSS?
RSS adalah anggota keluarga dari XML. RSS merupakan pengembangan dari format file XML. RSS juga terdiri dari tag-tag yang identik dengan kurung siku. Pada saat anda mengunjungi sebuah situs, apakah anda pernah melihat icon berwarna oranye seperti ini ? Atau mungkin anda sedang melihat icon itu dibrowser. Kalau pakai Firefox biasanya ada di bagian kanan Addres URL.

Kegunaannya RSS ?
RSS memungkinkan kita untuk mendapatkan update terbaru dari situs tersebut tanpa harus mengunjungi situs tersebut. Bagaimana caranya? Mari kita mulai

Anda sedang buka blog saya ? kalau pakai Firefox cukup klik icon. Kalau pakai Internet Explorer 7 klik pada menu yang ada icon RSS tersebut. Kalau Opera kurang lebih sama dengan Firefox. That’s it. Jika pakai firefox anda akan dibawa ke halaman yang isinya feed dari situs tersebut dan akan ditanyakan dengan apa anda akan membuka feeds tersebut. Kurang tau kalau browser lain, tapi kurang lebih sama. Jika pakai Opera mungkin akan ditanyakan konfirmasi terus akan ditampilkan feeds dari situs tersebut.

    Sebenarnya selain RSS ada juga yang namanya Atom. Kurang tahu apa perbedaannya tapi kegunaannya sama dengan RSS. Tapi dari format tag jelas berbeda dengan RSS. Mungkin nanti akan dibahas lebih lanjut tentang Atom, yang penting sekarang RSS dulu.